Lectura 1er Batxillerat La Celestina

Un llibre entretingut que destaca

En aquest primer trimestre els alumnes de batxillerat han de llegir-se les lectures prescriptives. Una d’elles és la Celestina, que està inclosa en l’àmbit de Llengua Castellana.

La Celestina és una de les obres més importants de la literatura castellana escrita per Fernando de Rojas. Primer es va  titular Tragicomedia de Calisto i Melibea però per la fama del personatge la Celestina va adquirir aquest títol. Aquest llibre dóna naixença a la novel·la i el teatre modern.

Consta de dues versions: la Comèdia que té 16 actes i la Tragicomèdia, que en té 21. Aquest llibre destaca perquè  encara que va ser escrit en el pas de l’edat mitjana al Renaixement, parla d’una societat que només es mou pels diners. També destaca perquè no és la típica història d’amor amb un final feliç, per això és una tragicomèdia. En aquesta cita podeu observar com Melibea es refereix a la seva mort:

“Todo se ha hecho a mi voluntad: buen tiempo terné para contar a Pleberio mi señor la causa de mi ya acortado fin” dice para sí Melibea.  (La Celestina , Acto XVI)

Parla d’un moment de canvi molt important, la crisi medieval i l’aparició de nous valors com l’individualisme, l’idealisme, nous sentiments plens de sensualitat, etc. Aquest és un fragment extret del llibre on Celestina parla de l’amor:

“Es un fuego escondido, una agradable llaga, un sabroso veneno, una dulce amargura, una deleitable dolencia, un alegre tormento, una dulce y fiera herida, una blanda muerte”. (La Celestina , Acto X)

Opinions

Uns antics alumnes de Batxillerat ens han deixat les seves opinions. El primer comentari és d’un noi que fa dos anys cursava batxillerat en aquest centre. Ell ha valorat l’obra molt positivament:

  • M’ha agradat l’obra perquè és una història apassionant en la qual succeeix sempre una nova cosa. Els personatges reflecteixen molt bé l’ambició i el poder negatiu de l’amor. Sempre és bo recordar les conseqüències de l’amor mal viscut.

La segona és una noia que també ha cursat el batxillerat en aquest centre. La seva opinió sobre el llibre també ha estat bona:

  • M’ha agradat en general el llibre, tant l’argument com la manera en el que està escrit. No m’ha resultat difícil de llegir, ja que hi ha versions adaptades al castellà modern i a més a més cada capítol és introduït per un breu resum. M’ha agradat l’amor entre Calisto i Melibea, perquè mostra el que pot passar si t’arribes a obsessionar d’algú i les conseqüències de l’engany. Jo recomano aquesta lectura, ja que és entretinguda.

Amb tota aquesta informació volem que La Celestina es converteixi en una agradable lectura i que els alumnes, d’aquest any i dels següents, tinguin una bona predisposició per llegir-la. Esperem que la gaudiu.

Fonts

http://es.wikipedia.org/wiki/La_Celestina

Alumnes que han cursat Batxillerat al Miquel Biada: Raul Pérez i Josselin Flores.

Nerea Canseco i Gloria Vergés

 

Share This:

Tags:

Author:Angela Guerrero Brullet

Professora i periodista nascuda a Mataró (Barcelona). Editora de la revista escolar Punts Suspensius i responsable del plató de l'INS Miquel Biada.

Comments are closed.