1r de Batxillerat fa una ruta per la Barcelona de “Miguel de Cervantes”

Ruta del Quijote

Els alumnes de 1r de Batxillerat de la modalitat de Literatura Castellana van fer una ruta el passat 27 de gener a la Barcelona on va estar Miguel de Cervantes. Van anar en transport públic: tren i tramvia.

L’excursió va consistir a fer una ruta pel barri gòtic de Barcelona, des de les Drassanes fins al carrer Perot lo Lladre, per comentar els llocs que va visitar el Quijote i que es troben a la segona part de l’obra. Primerament, els van explicar  per on va passar Cervantes, i més tard, van entrar als edificis i els van aclarir què va fer exactament a cadascun d’ells, a més de relacionar-lo amb l’obra del Quijote. També els van donar un dossier per omplir durant la visita, on hi havia activitats sobre el què els anaven explicant. Aquesta visita a Barcelona va deixar en Cervantes una petjada prou profunda perquè Barcelona fos l’única ciutat real que apareix en la seva celebèrrima obra.

Museo_Marítim_de_Barcelona_Real_17-05-2009_13-09-55

Els alumnes van visitar el Museu Marítim i van veure una rèplica exacta de la galera, on Cervantes va lluitar a la batalla de Lepanto. Després del Museu, es van dirigir a la Basílica de la Mercè, la qual va ser important perquè els monjos d’allà van participar i ajudar en el rescat de Cervantes. Al costat d’aquesta basílica, hi havia uns balcons en els quals es va inspirar per descriure la seva novel·la. A més, van visitar la seva casa, segons diuen, on va viure durant el temps que va romandre allà. Per últim, van visitar la impremta de “Sebastián de Comelles”, que és on Don Quijote va trobar la segona part del seu propi llibre (apòcrifa), escrit per Avellaneda.

Una alumna d’aqu004962esta optativa, ha dit que li va semblar interessant veure el portal on suposadament va viure Cervantes a Barcelona. Els van ensenyar l’edifici i van poder observar que els seus veïns van posar a la paret una placa commemorativa. A més, ella recomanaria aquesta excursió, ja que va resultar una passejada molt agradable, van aprendre coses noves i van poder veure reflectides algunes parts del llibre. D’altra banda, segons ens ha dit la professora Margarita Marzo, els alumnes van suggerir que seria més adequat fer la sortida abans de l’examen, ja que així, serviria de  repàs d’alguns dels temes treballats.

Segons la professora del nostre institut Margarita Marzo, aquesta sortida va ser bastant satisfactòria: “Des del punt de vista del professor, va servir com a complement i repàs del què ja havíem vist a classe però amb la gràcia de passejar per alguns llocs on transcorre l’obra”. A més, ens ha dit que és la primera vegada que l’han fet i que l’han triada perquè “el Quijote” és una de les sis lectures obligatòries de la modalitat de literatura castellana: “ens va semblar un bon complement per al treball sobre l’obra, tot i que no sabíem quin resultat podia donar  ja que, a vegades, activitats que tenen bona pinta a priori, poden resultar inadequades perquè  estan  més orientades a l’ESO, per exemple, o per no estar ben organitzades” .

basilica-de-la-merce_315454

Els alumnes van haver d’abonar 12 euros, ja que és una activitat relacionada amb una matèria de modalitat i s’ha de pagar a més a més del què es paga a principi de curs, que només cobreix activitats de les matèries troncals. A part d’això, la professora pensa que el barri ja de per si, és molt atractiu i ple de vida, o sigui que encara que només fos per això, ja val la pena anar-hi.

Cervantes va dedicar a Barcelona diversos elogis, entre els quals destaca aquest que posa en boca de don Quijote: Barcelona, archivo de la cortesía, albergue de los estranjeros, hospital de los pobres, patria de los valientes, venganza de los ofendidos y correspondencia grata de firmes amistades, y en sitio y en belleza, única…

http://www.catalunya.com/rutas/quijote-y-cervantes-en-barcelona-24-1-68

Share This:

Tags: ,

Comments are closed.