ORIGEN I HISTÒRIA DELS TRES TOMBS.

Sant Antoni Abat va néixer el 251 d.C i va morir el 356 d.C.

Va ser un monjo cristià pioner de l’eremitisme i es considerat el patró dels animals de peu rodó i els domèstics. La seva festivitat és d’origen cristià i és celebrada a Catalunya el dia 17 de gener.

El nom de Tres Tombs prové segons la tradició del fet de donar voltes al voltant d’un lloc sagrat: l’església, la imatge del sant, una ermita, una creu o la foguera de Sant Antoni. Aquest dia es recrea com va ser el món rural, de quina manera es treballava i amb quins instruments o eines. En aquesta festa el cavall segueix sent l’animal més destacat. També podem veure com es beneeixen les bèsties i els nens reparteixen panets beneïts entre els assistents.

El passat diumenge dia 24 de gener del 2016. A Mataró es va celebrar aquesta festivitat. Vam poder gaudir d’un matí molt assolellat.

En aquesta festivitat van assistir molts nens i especialment moltes persones grans, es a dir,molts avis.

Aquest any ens han acompanyat molts carruatges de tota la comarca i fins i tot l’Agrupació Musical del Maresme que anava obrint camí.

L’espai firal del Parc Central ha sigut el punt de partida, han baixat pel caminet de les Vinyes, la Muralla del Tigre i la de Sant Llorenç fins a la plaça de Santa Anna i finalment han pujat per tota la Riera. Dolors Guillén, regidora de promoció econòmica ha recalcat la importància de preservar els Tres Tombs perquè, de pas, Mataró continuï en boca de tothom. David Bote ha viscut els seus primer Tres Tombs com a alcalde sense dubtar a enfilar-se dalt d’un dels carros per fer un petit tram del trajecte. També ha destacat la importància d’aquesta festa per la ciutat destacant la menció que se’n fa en un passatge de l’última novel·la de la mataronina escriptora Care Santos, ”Diamant Blau”.

La principal novetat d’aquesta edició ha estat que la tarima des d’on es beneeixen els animals es trobava situada a la Riera just entre l’Ajuntament i el Col·legi Cor de Maria. El carro amb la barca de la Germandat Antiga de Sant Antoni Abat tancava una desfilada que serveix també per recordar els sistemes de tracció més tradicional.

Tot i que en realitat el dia de Sant Antoni Abat va ser ara fa una setmana, coincidint amb la celebració ahir dels Tres Tombs, moltes pastisseries de Mataró oferien el tradicional tortell amb forma de ferradura.

Comments are closed.