Les millors cançons d’Eurovisión 2016

El darrer 14 de maig vam viure un dels espectacles de la música més multidinaris del món. Encara que va ser un concurs molt disputat, la decisió final no va agradar a massa gent. Ara us mostraré les millors cançons que van participar a Eurovisión 2016, tot tenint en compte la puntuació que van obtenir als resultats i l’opinió personal.

En primer lloc, cal parlar de la guanyadora d’aquesta edició. Ucrània va guanyar el premi amb una cançó, en la meva opinió, no merecedora de cap premi. La política i els interessos de cada territori van influenciar molt en la decisió dels jutges i de la gent, que van fer que el tema de Jamala aconseguís el primer premi d’aquesta edició.

    1. França: Amir, ‘J’ai Cherce’

Aquesta cançó té un missatge positiu i el cantant ho demostra constantment. De sang jueva, marroquina i tunicina, Amir ha viscut tota la seva vida a Israel i aquest tema representa l’unió de cultures. És una cançó cantada la meitat en francès i la meitat en anglès per fer-la més internacional. Una tendència que tambè va marcar a la cançó espanyola -tota en anglès-  així com a la majoria de països.

2. Serbia: Sanja Vucic, ‘Goodbye (Shelter)’

Aquesta balada ho té tot: drama, folklore… Està inspirada en l’artista més popular d’aquest any, Sia, amb els èxits de la cual Agnete es va inspirar per fer la cançó, i ho demostra a la meitat del tema, on trenca a cantar una tornada semblant a la de Chandelier.

3. Bèlgica: Laura Tesoro, ‘What’s the pressure’

Aquesta cançó és sampleada del tema de Freddie Mercury “Another one bites the dust”, encara que no es poden enviar temes a Eurovisión si no són completament originals. Aquesta autora no ho és, d’original, però hi posa moltes ganes i això serveix per omplir els nostres cors d’emocions.

4. Suècia: Frans, ‘If i were sorry’ 

Aquesta cançó és interpretada per un noi que va cantar aquesta mateixa cançó a Ibrahimovic (un conegut futbolista suec). Aquest tema ens recorda a Ed Sheeran i és produida per ser escoltada a la ràdio, més enllà de la gala del dissabte.

5. Austràlia, Dami Im, ‘Sound of silence’ 

El darrer any, Austràlia va participar per primera vegada a Eurovisió 2015 gràcies a una invitació que van proposar i fou recompensada amb una cinquena posició. Tot sembla indicar que la coreana Dami Im, ganadora del X Factor australià, ha repetit l’èxit amb aquesta balada molt enganxosa. Quasi tenen un problema que els costa la descalificació, i és la frase “intento sentir el teu amor a través del FaceTime” ja que es va considerar una promoció encoberta de Apple, i Eurovisió prohibeix les referències a marques comercials. El comitè australià va defensar que en la lletra oficial inscrita “face” i “time” van separades, així que els van deixar participar. Així de fàcils són les coses a l’Eurovisió.

6. Letonia, Justs, ‘Heartbeat’

Inspirada en el romanticisme electrònic dels 80, la representant ha fet una molt bona cançó, la més elegant del festival. Justs té 21 anys, però canta com si hagués viscut varies vegades i la seva visceralitat a l’escenari resulta tan emocionant que l’equip de Letònia no ha perdut el temps en jocs de llums, foc o coreografies.

7. Holanda: Douwe Bob, ‘Slow down’

Últimament, Holanda sap desmarcar-se amb cançons acústiques i senzilles que apelen al optimisme més sentimental dels oients. Douwe Bob, qui ha escrit la cançó amb 3 persones més, fa unes estrofes que actúen com un himne per començar els dilluns amb energia.

La propina d’ Eurovisión 2016 en forma de ‘Bonus track’

    España: Barei, ‘Say yay!’

Hem arribat tarda el gènere, però hem arribat. Avicii s’ha retirat perquè diu que està avorrit, però el seu esperit segueix viu en la nova representant Barei. Say yay! És la primera cançó en anglès que Espanya ha enviat a Eurovisió. Aquesta dona de Madrid, de 34 anys, és la primera representant espanyola que, en la meva opinió, realment li posa ganes a la seva actuació. El problema radica en que la cançó queda ofegada entre altres dotzenes de temes similars i els coristes de Barei tenen dos passos de ball. De vegades, l’entusiasme pot compensar la falta de creativitat.  El que puc asegurar és que no hem semblat tant moderns des del Chikiliquatre. Potser l’any que vé fins i tot podem portar una cançó memorable.

Tags:

Comments are closed.