Arcadi Oliveras parla sobre economia als estudiants de formació professional

“Hem de repartir el treball i organitzar cooperatives”

Aquesta és la solució a la crisi que va donar el famós economista català. Arcadi Oliveres i Boadella,  conegut pel seu compromís per la justícia i la pau, lluitador infatigable pels drets humans. Oliveres va donar una conferència a la sala d’actes del nostre institut el dimarts 10 de gener davant un nombrós públic d’estudiants i professors. Va posar com exemple de cooperativisme l’empresa vasca Fagor, els treballadors de la qual, l’any 1983 van reduir-se el 15% del seu sou per a què no acomiadessin  alguns  companys i poder salvar l’empresa.

“L’estat ingressa malament i gasta massa” va dir l’Arcadi, “És necessari que pugi els impostos i persegueixi el frau fiscal. Les grans corporacions són els que més defrauden: les empreses de l’IBEX 35, els monstres de les noves tecnologies com Apple, o el Banc de Santander i el BBV” A més, s’hauria d’anul·lar la despesa militar que és “inutil i innecesària”


L’Arcadi Oliveres va centrar la seva conferència en la fam i la crisi econòmica.  Segons va dir, hi ha 50.000 morts de gana cada dia: “El problema no és de producció sino de distribució. Segons un estudi francès, es llencen a l’escombreria el 30% dels productes alimentaris que es produeixen”. A la conferència mundial de l’ONU al juny de 2008 es va concloure que per pal·liar la fam al món s’havien de construir moltes carreteres rurals, granges, bancs de pesca, etc. i que es necessitaven uns 50.000.000.000 d’euros que havien d’invertir els països rics als països pobres; només en van sortir 12.000.000.000. D’ altra banda, va ser just uns mesos després, el 15 de setembre del mateix any,  la fallida de Lehman Brothers Holding Inc., símbol i inici de la crisi actual, producte d’una economia especulativa promoguda pels bancs. Curiosament, va dir que l’actual Ministre d’Economia del govern espanyol, Luís de Guindos, era el representant de Lehman Brothers per Espanya i Portugal aquell mateix any.

“Si tots els diners que s’han  dedicat al rescat bancari s’haguessin dedicat a construir infraestructures als països subdesenvolupats, ja no hi hauria fam al món” va afirmar l’Arcadi Oliveres.

Un altre element de subsistència prioritari és l’aigua. També hi ha molt de desequilibri  en el repartiment d’aquest bé.

-A EE.UU hi ha un consum de 550 litres per habitant.

– A Europa 350 litres.

-A Espanya 200 litres.

-A Barcelona en temps de sequera 109 litres

-A Àfrica 8 litres.

A l’Àfrica, les nenes són les que van a buscar aigua als pous i perden tot el dia, no poden anar a l’escola però els seus germans mascles sí. S’han de construir pous a les poblacions per a què les nenes puguin anar a l’escola.

Per finalitzar, l’Arcadi va recordar els refugiats de la guerra de Síria i va fer una crida a la solidaritat recordant la nostra Guerra Civil Espanyola i la necessitat de refugi que van patir milers d’exiliats.

Share This:

Tags: ,

Author:Angela Guerrero Brullet

Professora i periodista nascuda a Mataró (Barcelona). Editora de la revista escolar Punts Suspensius i responsable del plató de l'INS Miquel Biada.

Comments are closed.