1r de batxillerat va al teatre

Els alumnes de 1r batxillerat van anar el 24 de març a veure la obra de teatre “El perro del hortelano” que és una comèdia palatina de Lope de Vega. Aquesta activitat va estar organitzada pel departament de llengües, ja que a literatura estan estudiant el barroc espanyol. El nom d’aquesta obra procedeix d’una expressió idiomàtica: «Ser com el gos de l’hortolà, que ni menja ni deixa menjar»; el gos és un animal no vegetarià que no menja els vegetals de l’hort del seu amo, però no deixa que els altres animals els mengin. Tota la frase es refereix a l’argument de l’obra i significa que Diana no pot estimar Teodoro i per això, no el deixa estimar o ser estimat per qualsevol altra persona. La obra va ser representada a la Sala Cabanyes.

El perro del hortelano aquest nom quadra perfectament amb l’actitud de la comtessa de Belflor i el seu amor per Teodoro, ja que ni vol ella seguir endavant amb ell a causa de la diferència de classes socials ni vol que ell tingui res amb qualsevol altra dona, de manera que arriba fins a tancar a Marcela perquè no es vegin; el símil està perfectament usat en aquesta ocasió.
És ben cert que el llibre està escrit en vers i en un castellà de l’època, de manera que hi ha alguna paraula que no coneixes, i les situacions cal mirarles amb els ulls de l’època, ja que ara això de Comtes i servents doncs és com més estrany, però tot i així la lectura, si no t’importa el vers, és fàcil i s’entén molt bé.

Jo sens dubte recomano la seva lectura, així com la d’altres obres de Lope, encara que entenc que hi ha gent que aquestes obres les prefereix veure al teatre representades o al cinema si s’han adaptat, com és el cas d’aquesta.

Share This:

Tags: ,

Comments are closed.