Entrevista a Imma Llorens: Mostra XVIII de Teatre Juvenil 2018

1.- Quina és la teva història darrere d’aquest projecte?

Aquest projecte va començar fa molt de temps. Jo per exemple, vaig començar fa 14 anys durant la quarta mostra, però l’ institut va començar fa 16, per tant, jo els dos primers anys no vaig ser la professora.

Encara i així, porto tots aquests anys, sent l’encarregada de portar a terme aquesta mostra amb els alumnes.

Aquest, és un projecte que engloba tots els instituts públics de la ciutat. A l’ inici, van començar  dos instituts, i després, s’ en van anar afegint la resta.

1.1.- I tens una història personal darrere d’ això, no?

Bé, a mi em van triar en aquest institut, perquè jo faig teatre, fora, en el meu temps lliure, i els organitzadors van pensar que jo podria ser una bona professora. Abans que mi, havien sigut les professores de català i de castellà. Finalment em van afegir a allò, per la meva trajectòria dins del teatre i fora de l’ institut.

Alumnes de 3r d’ ESO actuant al Monumental.

2.- Com porteu a terme aquest projecte tan especial?

Fins ara era una optativa de 2n d’ ESO, però ara, ja fa tres anys que a 2n han desaparegut les optatives, i actualment, només es fan a 3r. Per tant, els alumnes que hi han, tot i que en els altres instituts de la ciutat són de 2n, els nostres són de 3r. Però hem volgut mantenir-lo, ja que és una cosa que ens dona presencia a Mataró. Al ser una optativa, els alumnes ho fan durant mig curs i quan fan la tria d’aquestes, decideixen qui vol fer teatre. Com a màxim, només poden participar 16 alumnes, ja que una obra de teatre no dona per més. Llavors els coordinadors, seleccionen els alumnes que tenen major interès, etc…

3.- Principalment, quin és el lloc on assageu les escenes? a l’institut o al mateix teatre?

Sempre assagem aquí a l’institut a la sala d’actes. Es per això, que sempre que demanem espais per practicar l’obra, automàticament ens reserven la sala d’ actes. Per tant, tenim aquest avantatge per sobre dels altres instituts,  ja que tenim un teatre molt ben preparat, amb focus i tal, i doncs ens fa sentir com si en veritat estiguéssim al Monumental.

Al teatre Monumental, només assagem dos cops a la setmana, i és quan els nostres alumnes coneixen els dels altres instituts. Gràcies a aixó, veuen el que tenen preparat els altres companys.  

4.- En què consisteix l’obra que esteu preparant?

Aquest any és una obra molt bonica, i és molt de Mataró, perque l ‘han escrit un grup de noies magrebines que van apredre català. Al centre cívic de Rocafonda, imparteixen classes de català per a nou vinguts. Llavors, com a taller d’escriptura, de Sant Jordi de fa 2 o 3 anys, cada dona va explicar la seva vivència de com havia arribat a Mataró.

Noies de 3r d’ ESO del nostre institut,  en una altra escena de l’obra.

Després, elles ho van explicar, i aleshores ho van escriure. A més, a més; aquest va ser un exercici de classe.

El professor va recollir aquestes experiències i va dir: “Amb aixó n’ hem de fer alguna cosa.” Llavors, el que va fer, és que aquest any, va portar aquestes escritures a la Mostra de teatre, per veure si ho volien convertir en una obra de teatre. Aleshores, la directora del projecte d’ aquest any, va agafar, doncs, aquests relats i els va convertir en una obra de teatre dividida en sis petites històries, que són cadascuna de les històries de les dones, i totes juntes, formen l ‘obra de teatre d’ aquest any.

Totes esten basades en la història inicial, la “iaia” com si diguèssim, que explica la història de tota la seva familia, i com s’ han anat distribuïnt en tot Catalunya. Com han arribat, quins problemes van tenir, etc.

Finalment, cadascun d’aquests relats, ho representen un institut diferent. Va ser molt xulo, el dia en que es van trobar tots els instituts quan van veure la obra de teatre dels altres, i també van convidar a les dones responsables de les seves històries. Per tant, elles van veure la seva història, davant de l’escenari. Va ser una experiència molt humana, carregada d’una aura especial. Preciòs.

5.- Com és l’experiència amb el alumnes a l’hora de tractar amb ells?

Bé, la majoria d’ alumnes, no han fet teatre a l’ escola. Encara que alguns a 5è i a 6è, sí. Per tant, els que no saben, els vam ensenyar , doncs, a fer exercicis de respiració, de relaxació, de veu, de gestos a l’ escenari; es a dir, tot és una feina de preparació de grup, i després ja comencem a assagar l’ obra en cuestió. Aquest any, estic molt contenta, tinc un grup de nois i noies molt entregat, disciplinat, i estic feliç de com està funcionant.

 

Alumnes dels diferents instituts, en una escena conjunta.

 

6.- A més de tu, els alumnes obtenen ajuda d’un altre professional del sector? En el cas de que sigui així, quina és l’experiència?  

Aquest projecte, està portat per la regidoria de l’ Ajuntament de Mataró. Sempre busquen al coordinador general de la Mostra, que és l’ Enric Domingo responsable de portar a terme una bona dinàmica de tots el grups.

És a més professor de teatre, i ensenya tècniques de teatre molt útils, cosa que també fan els professors, però ell com ve de fora, doncs els alumnes el consideren un company especial, i bé, tot mol bé…

Share This:

Tags: ,

Comments are closed.