Historia de una escalera, obra teatral

Els alumnes de 4rt d’E.S.O van anar a veure una obra de teatre al Teatre Parroquial de Sans, a Barcelona, anomenada “Historia de una escalera” de Antonio Buero Vallejo.
Aquest va néixer a Guadalajara a l’any 1916. Pertanyia a una família de classe mitjana i va cursar els seus estudis de batxillerat entre Larraix (el Marroc) i la seva ciutat natal. Quan Antonio tenia divuit anys, la seva família va marxar a Madrid, i allí va començar nous estudis a l’Escola de Belles Arts de Sant Ferran.

retrat d’Antonio Buero Vallejo i portada del llibre


La obra que van anar a veure va ser la primera del autor publicada el 1949. “Historia de una escalera”, va marcar profundament el teatre espanyol i va modificar les tendències fins al moment. Va introduir un canvi en la visió del drama, utilitzant el realisme com a principal tema. Eren temps difícils en la societat espanyola, sobretot en el terreny cultural, així que Buero Vallejo va intentar fer del teatre un escenari per a mostrar la crua realitat.


Comentaris del alumnes de 4rt d’E.S.O parlen positivament d’aquesta obra. Ha estat una lectura  entretinguda que més aviat semblava una telenovel·la en comptes d’una obra de teatre. El llenguatge utilitzat per l’autor és senzill, la qual cosa facilita la comprensió.
La història d’aquesta escala pot resultar familiar per a qualsevol lector si és per a pensar en el seu barri o el seu poble. Els personatges avancen en una o altra direcció amb el pas del temps, uns moren, uns altres neixen, uns altres es queden a l’escala i uns altres s’en van. Nous personatges arriben, uns es casen, uns altres no abandonen la solteria, hi ha bones relacions, males relacions, amors, disputes, gelosia, enveges, admiració, ajuda i solidaritat…
Buero Vallejo aconsegueix acostar als personatges i al lector, que es veu atrapat per l’obra gràcies a la necessitat d’estar atent per a no perdre el fil d’una història complexa i alhora divertida.

Share This:

Tags: ,

Comments are closed.