LA CASA DE BERNARDA ALBA

Les actrius de ‘Teatro Los caminos’ representant l’obra.

Els alumnes de 2n de batxillerat van marxar a veure una representació de l’obra clàssica La casa de Bernarda Alba, de Federico García Lorca el passat 11 de gener. Concretament van anar en tren fins al ‘Casinet de Sants’, a Barcelona. El motiu de la sortida ha estat perquè és una lectura obligatòria del Departament d’Ensenyament i entra aquest any a la selectivitat.

A més a més de la coneguda obra poètica, García Lorca es va dedicar intensament al teatre, tant com autor de drames teatrals, com a creador del grup de teatre que va sorgir amb el nom ‘La Barraca’. La Barraca era un grup d’estudiants universitaris que recorrien els pobles d’Espanya representant obres de teatre clàssiques, durant la II República als anys trenta abans de la Guerra Civil Espanyola. Tot i això mai va deixar d’escriure nombroses obres com la que avui ens ocupa.

El resum de l’obra és: l’escena es desenvolupa a un poble andalús i explica la història d’una familia que, després de la mort del pare, Bernarda Alba, la mare, i ara vidua, tindrà un tossut domini sobre les seves filles. El seu fort caràcter, abusador, la seva preocupació pel què diràn, la seva obsessió per les aparences i sobretot la moral catòlica, provocaran que les seves filles es revelin en contra d’aquesta’dictadura’ dins la seva pròpia casa i tindrà un final molt tràgic.

La companyia ‘Teatro Los caminos’ va realitzar una adaptació de l’obra, suprimint alguns dels persontatges de l’original i abreviant el seu argument per fer una adaptació al públic escolar i també per qüestions de presupost. Tot i així, l’argument i els temes essencials de l’obra es poden apreciar i, junt amb un correcte treball de les actrius, es pot dir que la representació va permetre entendre el missatge que Lorca volia expressar des del principi.

Alguns alumnes van afimar que l’obra els va agradar molt, ja que tot i la supressió d’alguns dels personatges i algunes escenes, es va entendre a la perfecció la idea principal. Cal dir, que a d’altres alumnes els hagués agradat que  tots els personatges de l’obra original sortissin a escena, per no haver de sobreentendre algunes coses i coneixer l’obra en la seva versió original.

Share This:

Comments are closed.