Els alumnes de PFI d’oficina entrevisten a treballadors de l’institut

Els alumnes del PFI d’Oficina al Món Laboral, durant el 2n trimestre, hem treballat  l’organització de les empreses i entre altres moltes coses teníem curiositat per saber com s’organitza el nostre centre i què fan les persones que hi treballen aquí a més dels professors.

Per aquest motiu hem dissenyat el projecte “Qui fa què?”. Hem escollit a 4 treballadors del centre per a conèixer no només què fan a la seva feina sino, una mica més d’ells.
Els triats són: Carles (Cap d’estudis) Marta (TIS) Verònica (Conserge) Jordi (Manteniment)
Estem molt agraïts per la seva disponibilitat i amabilitat per dedicar-nos el seu temps.
A continuació podeu llegir les entrevistes que hem fet.

1.- ENTREVISTA CARLES (CAP D’ESTUDIS)

 

 

 

 

1. Quins estudis has fet per arribar a aquesta feina? Sóc llicenciat universitari d’esports. Però per a ser cap d’estudis no es necessiten uns estudis determinats.

2. Quines són les teves tasques? Una mica de recursos humans, fer els horaris dels profes (matí i tarda) preocupar-me que els alumnes tinguin una aula, que els profes facin una guàrdia, informar quan un profe es posa malalt, gestionar el pati, el clickedu, conflictes amb els alumnes i també gestionar el dia a dia.

3. És difícil la feina que fas? Pel meu caràcter se’m fa difícil, però no és gaire complicada, es necessita temps.

4. Quin és el teu horari? L’horari oficial és de 8 del matí fins les 14:40, l’horari real és de 7:15 del matí fins les 17: 00h de la tarda més o menys.

5. Quins són els aspectes positius de la teva feina? He hagut d’aprendre a gestionar tota una escola i no només una aula com quan era tutor. Parlar amb molts professors i no només amb els d’educació física.

6. I els aspectes que es podrien millorar? Millorar tot en general, els horaris dels professors, les aules, els patis de l’ESO perquè hi hagi una relació més fluida i que puguem tenir el bar.

7. Ens pots posar un exemple d’un problema que hagis tingut i com ho vas solucionar? Va passar amb un PFI que no tenien aula destinada i se’ls ha buscat ràpidament. Hi ha hagut algunes baralles d’alumnes i he hagut de trucar als pares. I també les obres dels lavabos que ha costat molt.

8. Has hagut de renunciar a alguna cosa tant a nivell personal com a professional per arribar a aquesta feina ? Quan vaig acabar la carrera em van trucar de l’ONCE i vaig estar molt feliç de treballar allà, però quan vaig començar a treballar per l’ajuntament ho vaig haver de deixar per horari.

9. Quants anys portes al centre? Vaig entrar al 2008, porto 10 anys.

10. Quines feines has fet abans de treballar a l’Ins? Des de que era molt jove vaig formar-me en cursos de natació ja que volia ser profe de natació i ho vaig fer, també vaig treballar de socorrista, vaig arribar a fer un curs a Zaragoza per ensenyar als nadons a nedar.

11. Si no fossis Cap d’estudis en què t’agradaria treballar? M’agradaria ser profe d’educació física com era abans.

12. Quines són les teves aficions fora de la feina? En general practicar esports. M’agrada molt anar a córrer, la natació, el waterpolo, el rugbi, la muntanya per anar a caminar, anar en bici i cobart que és una barreja entre bàsquet i handball.

2.- ENTREVISTA JORDI (MANTENIMENT)

1. Quins estudis has fet per arribar a aquesta feina? He hagut de presentar-me a unes oposicions que va convocar l’ajuntament. Es necessita l’ESO i valoran el currículum. També havia fet cursos relacionats amb manteniment i el Cicle Mig en electricitat.

2. Quines són les teves tasques? Manteniment de l’edifici en general: pintar, arreglar portes, algo d’electricitat… a vegades em quedo a consergeria quan els conserges no hi són.

3. És difícil la feina que fas? Si no tens un coneixement mínim sí, perquè les eines són perilloses i s’han de fer instal.lacions amb coneixements.

4. Quin és el teu horari? Faig matí i tarda, m’ho puc organitzar, faig jornada sencera i partida.

5. Quins són els aspectes positius de la teva feina? Que és agraïda i jo mateix m’organitzo el meu dia a dia.

6. I els aspectes que es podrien millorar? La comunicació de les incidències. Quan hi ha algun problema a l’aula, els profes m’han d’avisar a travès del correu electrònic i en ocassions ho fan de manera oral quan em troben al passadís.

7. Ens pots posar un exemple d’un problema que hagis tingut i com ho vas solucionar? A l’aula 309 la llum no funcionava perquè un “pl” elèctric estava defectuós, el blau no funcionava bé i no es podia fer classes de la manera correcte, en poc temps ho vaig arreglar.

8. Has hagut de renunciar a alguna cosa tant a nivell personal com a professional per arribar a aquesta feina? Tot el contrari, he pogut fer coses fora de la feina per que tinc un bon horari.

9. Quants anys portes el centre? Porto 11 anys.

10. Quines feines has fet abans? He treballat a una fusteria d’alumini, de caixer a un hipermercat, 9 anys en una empresa d’arts gràfiques i a l’ajuntament.

11. Si no fossis conserge de manteniment en que t’agradaria treballar? M’agrada molt la meva feina i no vull canviar-la. Puc pujar de categoria a l’ajuntament i presentar-me a unes altres oposicions.

12. Quines son les teves aficions fora de la feina? M’agrada córrer, estudiar anglès i sortir amb la família.

3.- ENTREVISTA MARTA (TIS)

1. Quins estudis has fet per arribar a aquesta feina? Vaig fer la carrera d’educació social.

2. Quines són les teves tasques? Faig tutories individuals amb els alumnes, entrevistes amb les famílies, reunions internes amb el departament d’Orientació, reunions amb l’EAP etc… També un cop a la setmana em reuneixo amb els altres TIS de Mataró per a intercanviar informació dels alumnes. Ens coordinem i traspassem les demandes. Faig el control de puntualitat a primera hora i absentisme dels alumnes. Acollida dels alumnes expulsats (fem la reflexió) només per l’ESO. Així mateix m’encarrego de l’Aula de treball que ho faig la tarda del dimecres on es fan deures i venen alumnes que han estat castigats. També control de patis de l’ESO i orientació a PFI i Cicles.

3. És difícil la feina que fas? No és difícil però a vegades et trobes amb coses difícils de gestionar.

4. Quin es el teu horari? Començo a les 8 fins les 3 i els dimecres estic a un centre cívic que es diu Cabot i Barba fins les 6 de la tarda.

5. Quins són els aspectes positius de la teva feina? Relació oberta amb els alumnes, no és com un professor que ha d’avaluar acadèmicament.

6. I els aspectes que podries millorar? El devessall d’ alguns dies que tinc poca feina i de cop i volta em trobo amb un munt de feina. Se’m fa molt pesat tota la tasca administrativa i burocràtica, ja que tot s’ha de registrar.

7. Ens pots posar un exemple d’un problema que hagis tingut i com ho vas solucionar? Quan són casos d’absentisme que falten per problemes a la família, personals, pèrdua de motivació… i finalment s’aconsegueix que vinguin el centre.

8. Has hagut de renunciar a alguna cosa tant a nivell personal com a professional per arribar a aquesta feina ? Quan vaig acabar d’estudiar vaig començar a treballar a Badalona, era Educadora d’un centre i estava molt contenta.

9. Quants anys portes el centre? Porto 8 anys.

10. Quines feines has fet abans? He sigut dependenta d’una botiga per pagar-me els estudis i a Canovelles vaig treballar a l’Espai de Joves. Més tard a un centre de Badalona al barri de Sant Roc; finalment vaig començar a treballar a Instituts, primer a  Laia L’arquera i després al Miquel Biada.

11. Si no fosis TIS en que t’agradaria treballar? D’educadora social, per exemple amb dones que hagin patit algun tipus de violència.

12. Quines son les teves aficions fora de la feina? M’agrada cuinar, nedar, abans anava molt al cinema, viatjar i llegir.

4.- ENTREVISTA VERÒNICA (CONSERGE)

1 Quins estudis has fet per a arribar a aquesta feina? Per estar en aquell lloc de feina has de tenir l’ESO. Jo tinc la Formació Professional, especialitat d’empresa i informàtica.

2 Quines són les teves tasques? Són tasques molt variades: obrir i tancar l’escola, rebre als alumnes, famílies, profesors…, intentar solucionar problemes i saber derivar a la persona adequada, rebre i donar encàrrecs, preparar material per als professors, avisar a manteniment quan s’espatllen algunes coses, control dels passadisos a l’hora del pati, primers auxilis si algú es fa mal…

3 És difícil la feina que fas? No és difícil però és una escola molt gran on hi ha 1200 alumnes només al matí i en total són 1600 alumnes, per tant hi ha molta feina especialment als matins.

4 Quin és el teu horari? Jo faig de matí des de 7:30 fins les 15.00h que és quan ve el company de la tarda fins les 21’00h.

5 Quins són els aspectes positius de la teva feina? M’agrada molt perque són tasques molt diferents, no és una feina estàtica i tinc molt bon horari que em permet conciliar la meva vida personal.

6 I els aspectes que es podrien millorar? No està a les meves mans perquè no depèn de mi. Alguns exemples serien el tema dels patis, gestió d’horaris…

7 Ens pots posar un exemple d’un problema que hagis tingut i com ho vas solucionar? Quan un alumne s’ha marejat o s’ha fet mal i s’ha d’avisar als pares, però abans ho intento solucionar jo tranquil.lizant l’alumne o si té una ferida grossa saber què fer fins que hi vagin a un metge si cal. O dies que m’he trobat a persones molt emprenyades i abans de tot he d’intentar que es relaxi i donar-li una solució derivant-ho a la persona adequada.

8 Has hagut de renunciar a alguna cosa tant a nivell personal com professional per arribar a aquesta feina? No he hagut de renunciar. Tot el contrari. Jo venia d’ estar molts anys treballant a una empresa familiar amb jornada partida i no tenia temps lliure, l’empresa va començar a anar malament i jo vaig tenir a la meva filla gran així que vaig decidir deixar la feina i als pocs mesos em van trucar de l’ajuntament i vaig començar a treballar aquí.

9 Quants anys portes al centre? Porto uns 8 anys a l’ajuntament, durant 1 any i mig en un altre centre i després al Miquel Biada.

10 Quines feines has fet abans? Des de ajudar a la botiga de la família que era una pastisseria on treballava de cara al públic, passant per la feina d’administrativa a l’empresa privada fins arribar al puesto de conserge de l’ajuntament.

11 Si no fossis conserge en que t’agradaria treballar? M’agradaria molt treballar de pastissera, m’agrada crear, m’atreuen molt les postres i la pastisseria, m’agradaria viatjar a França a estudiar a una bona escola de cuina.

 

12 Quines són les teves aficions fora de la teva feina? Especialment fer  pastissos i també faig cursos de fotografia.

Share This:

Tags: ,

Author:Angela Guerrero Brullet

Professora i periodista nascuda a Mataró (Barcelona). Editora de la revista escolar Punts Suspensius i responsable del plató de l'INS Miquel Biada.

Comments are closed.