LA MARATÓ DE TV3: EL CÀNCER

Als nois i noies de batxillerat, el divendres 14 de desembre ens va venir a veure un noi que estudia a la UAB la carrera de medicina. Va venir a explicar-nos més detalladament en què consisteix la Marató de TV3 aquest any: el càncer.

Primer de tot, ens va explicar que el càncer és la primera causa de mort a Catalunya entre els homes i les dones. Un de cada 2 homes i una de cada 3 dones tindran càncer al llarg de la seva vida.

El càncer són cèl·lules que no moren quan ho haurien de fer i aleshores creixen d’una forma invasiva i sense control, aquestes cèl·lules poden crear tumors i escampar-se formant així una metàstasi.

Hi ha més de 200 tipus de càncer, generalment, el càncer rep el nom de la part del cos on comença. Els més freqüents entre els homes són: el de pròstata, colorectal i pulmó, i entre les dones són: el càncer de mama, colorectal i d’ endometri.

El noi de la xerrada també ens va dir que tot i que no pots evitar el càncer, sí que el pots prevenir: has de tenir una vida més saludable i el primer que hauries de fer és deixar de fumar ja que és una de les causes principals del càncer de pulmó i aquest és un dels càncers amb menys supervivència. També s’hauria de fer esport físic moderadament i tenir una dieta saludable, evitar l’exposició excessiva al sol, vacunar-se, no beure alcohol i fer les proves de detecció precoç que són proves que es fan a partir dels 50 anys (t’envien una carta a casa amb la informació de les proves).

Per últim, ens va explicar els tres tractaments que es fan servir per curar el càncer: la quimioteràpia, la radioteràpia i la cirurgia.

Share This:

Tags:

Comments are closed.