Graffitis a Mataró

graffiti al barri de Cerdanyola de Mataró

Es diu graffiti a una forma de pintura lliure, habitualment feta en espais urbans i sovint sense permís. El seu origen es remunta a les inscripcions que s’han mantingut a les parets des de l’època de l’Imperi romà, especialment aquelles que són de naturalesa satírica o crítica. Per referir-se a aquestes inscripcions del període arqueològic, l’ús de la paraula “grafit” és més freqüent

Característiques

En el llenguatge comú, el graffiti és el resultat de la pintura de textos abstractes sobre les parets lliurement, creativament i ilimitadament per a propòsits d’expressió i difusió on la seva essència és canviar i evolucionar; tractant de ser una atracció visual d’alt impacte, com a part d’un moviment urbà revolucionari i rebel.  

graffiti al barri de Cerdanyola de Mataró

Historia del graffiti contemporani

El graffiti actual va néixer com un art de carrer i de protesta a la fi dels anys 60, va arribar a les galeries d’art en la dècada dels 80 i es va tornar patrimoni valuós en el nou mil·lenni. Amb anterioritat, el grafit era una de les expressions artístiques de la humanitat. Aquesta forma peculiar d’expressió té els seus orígens en els temps de les cavernes i expressions populars de l’Imperi Romà. La versió del grafit modern és una de les herències del Pop Art i va començar a sorgir entre la dècada dels 60 i 70 als carrers de Filadèlfia i Nova York. Murs públics, façanes d’edificis i trens de metro es van tornar llocs d’esbarjo per a joves que volen deixar les seves marques en les ciutats o expressar senyals de insatisfacció amb la societat. El que va començar com a simples signatures, vistes com a actes de vandalisme, va evolucionar a grans murals, algunes vegades incentivats o finançades pel poder públic, fent del paisatge urbà un lloc més colorit.

Tipus de grafits

Wild Style: L’estil salvatge es caracteritza pels seus traços sorollós que no només contenen lletres, sinó que també formen part d’ells. Els ornaments són cercles, línies, connexions, espirals, entre d’altres. Però el símbol més emblemàtic de l’estil salvatge és la fletxa en totes les seves variants, que no apel·len a la violència o a les armes, sinó que dóna un bon dinamisme al graffiti.

Model Pastel: És l’estil més popular entre els que no estan dins del moviment de l’art del graffiti. El que aquest estil està buscant és similar a l’estil salvatge, ja que tots dos volen aconseguir el seu propi estil i que crida l’atenció sobre la complexitat que aporta l’obra. Però la diferència és que el model pastel busca la tridimensionalitat en els seus dissenys, que s’aconsegueix amb l’ús de colors, la forma que dóna a les lletres o canviant l’angle de visió. Això condueix a la pèrdua de la importància de la lletra en si i el treball que es promulgada per l’ompliment dels mateixos.

model pastel graffiti

Tags amb Outlines: Quan l’àmplia vàlvula emergeix, un ventall de possibilitats és obert a “escriptors”. Això va donar a llum a la signatura amb vora, que és amb contorn.

Dirty : Es caracteritza per la realització de línies “equivocades” i objectes, amb colors repel·lents, però això succeeix a propòsit. Alguns artistes d’aquest estil sovint fan dissenys correctes al costat de les seves obres per demostrar que saben com dibuixar i no és només un intent fracassat.
Bubble Letter: Aquest estil és senzill i presenta lletres grans i arrodonides, que tenen encoixinat i vora.

Graffiti Bubble Letters

Throw ups: L’objectiu d’aquest estil era obtenir quantitat i no qualitat, per tant s’observen grans lletres amb farcits on es poden notar les traces de l’aerosol, ja que van aconseguir omplir-la amb la petita pintura possible. Alguns artistes han aconseguit perfeccionar aquesta tècnica, creant efectes increïbles en temps reduïts.

Throw ups graffiti

Block Letter: El propòsit d’aquesta tècnica és fer que el graffiti llegeixi fàcilment i en poc temps des de grans distàncies, per la qual cosa es basen en lletres grans, gruixudes, amb farciment simple i llegible.
Character:Els personatges emergeixen com una companyia de lletres en el graffiti. Es creu que alguns dels “escriptors” que utilitzen aquesta tècnica, sorgeixen d’altres branques artístiques, com l’art plàstic o el còmic, que encarnen la seva originalitat en el graffiti finalment.

Abstracte: Aquest estil perd una mica les característiques del graffiti; No obstant això, encara s’uneixen pel fet que encara es fa amb aerosol i la ubicació dels dibuixos.

Share This:

Tags: ,

Comments are closed.