Eleccions a Egipte

 

El passat 28 de novembre van ser les eleccions generals en Egipte. Ningú es va sorprendre dels resultats, l’equip guanyador va ser el Partit Llibertat i Justícia(PLJ). L’agència oficial de noticies MENA va ser la que va donar als islamistes com a guanyadors del 60% del Parlament després del recompte de la primera volta de la ronda de les legislatives.

Un 62% dels cridats a les urnes, van acudir a emetre el sufragi dilluns i dimarts, en les dues primeres jornades electorals. Van votar gairebé 8,5 milions de persones dels més de 13,6 milions d’electors que estaven cridats a les urnes en aquesta ronda que es va celebrar en nou províncies, entre elles El Caire i Alexandria. A part d’això, a dos dies de celebrar la segona ronda que es van disputar els dies 5 i 6 i en la qual van decidir els assentaments que no han assolit majoria suficient, el president de la Junta electoral amb prou feines va facilitar unes poques dades.

El president de la Junta electoral, Abdelmoaiz Ibrahim va informar de l’èxit que van aconseguir els egipcis en acudir en massa a votar. Les dades que va facilitar el president de la Junta va ser que dels candidats que concorren en llistes individuals i que formaran un terç del nou Parlament, només quatre han superat el 50% dels vots que els permeten aconseguir l’escó sense necessitat d’anar a la segona volta. Els liberals s’han alegrat de saber que el politòleg i analista AmrHamzawy que representarà a la circumscripció cairota d’Heliópolis a la Cambra baixa. Fora de la carrera queda GeorgesIshak, fundador del moviment Kifaya i un històric opositor al règim de Hosni Mubàrak.

La victòria dels islamistes contrasta amb la derrota de les dones que concorrien a aquesta primera volta. Cap d’elles ha aconseguit el suport suficient per optar a algun dels 168 seients en competició d’aquesta primera volta, i dels que els islamistes podrien haver aconseguit almenys 120, segons alguns diaris egipcis.

Els comicis per elegir els membres de la Cambra Baixa acabaran a mitjans de gener, i a partir de llavors començaran les votacions per triar la Xura (cambra alta), que es prolongaran fins al març.

Share This:

Tags:

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Comments are closed.