L’exèrcit francès ajuda a Mali a lluitar contra les forces jihadistes.

De la mà de les forces jihadistes que estenen el seu control per l’Àfrica subsahariana, el nord de Mali, un espai sense govern, s’està convertint en un dels territoris més explosius de l’Àfrica.

Davant el perill que els islamistes arribessin a la capital, Bamako, Traoré (president del Govern de Mali) va demanar ajuda urgent a França, antiga potència colonial. El president francès François Hollande va enviar tropes a Mali i va confirmar el passat 11 de gener la presència de soldats francesos al país africà. Des de llavors membres de les forces especials franceses donen suport a l’Exèrcit malià per detenir l’avanç dels jihadistes.

Soldats de l’Exèrcit malià a prop de Bamako, la capital.

El passat 22 de març un grup de militars de Mali va fer un cop d’estat en protesta per la falta de mitjans per combatre els rebels, que va acabar amb la deposició del president Amadou Touré i el nombrament de Dioncouda Traoré com a nou president del Govern. El caos que va seguir, la corrupció i la ineficàcia de les forces armades van permetre que una aliança de milícies vinculades a Al-Qaeda i grups tuaregs separatistes n’estengués el control sobre els nuclis urbans del nord i proclamés la seva independència. Dissolta aquesta coalició, són ara els islamistes els que guanyen terreny sense oposició militar real.

França considera els islamistes una amenaça per la seguretat de la zona del Sahel, on té molts interessos econòmics i viuen milers dels seus ciutadans. París també considera que permetre que el nord de Mali es converteixi en un refugi terrorista pot augmentar el risc d’atemptats en territori francès. A més, AQDMI (Al Qaeda del Magreb Islàmic) té retinguts a set ostatges francesos.

L’OTAN s’ha desmarcat de la intervenció i la major part de les potències europees i països com Canadà s’han limitat a oferir suport logístic, generalment transport aeri. Els britànics van brindar dos avions de transport C-17 i els EUA va oferir informació rebuda pels seus satèl·lits als francesos, que per ara segueixen sols a Mali.

Share This:

Tags: ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Comments are closed.