Tunísia té nova constitució

Va ser signada pel president Moncef Marzuki , el president de l’Assemblea, Mustafà Ben Jaafar , i el primer ministre sortint , Ali Yarayedh.

D’esquerra a dreta : Mustafà Ben Jaafar , president de l’Assemblea Nacional Constituent , el president Moncef Marzuki , i el sortint primer ministre , Ali Yarayedh.

Marzuki va ser el primer a signar el text , adoptat en la vigília , durant una cerimònia celebrada a la seu de l’Assemblea Constituent . En el moment de signar , Marzuki va besar el document i va fer la V de victòria .

“Amb el naixement d’aquest text es confirma la nostra victòria contra la dictadura” de l’enderrocat president Zine al-Abidine Ben Ali , va dir el president . ” El camí encara és llarg . Queda molt per fer perquè els valors de la nostra Constitució formin part de la nostra cultura “, ha afegit .

La Carta Magna , que va ser aprovada per àmplia majoria amb 200 vots a favor , 12 en contra i quatre abstencions , entrarà en vigor gradualment .

L’adopció de la nova Constitució va ser possible pel fet que el partit islamista Ennahda va acceptar retirar-se del poder perquè el ministre sortint d’Indústria , Mehdi Jomaa , formi un govern d’independents , la principal tasca serà l’organització d’eleccions legislatives i presidencials abans de final d’any .

Aquesta nova constitució , tot i que està plena de referència a l’Islam i a Déu , és una de les més ” avançades i innovadores ” en aquesta regió pel que fa als drets de la dona i la llibertat religiosa .

La Constitució estableix la igualtat dels homes i dones ” davant la llei sense discriminació” ; imposa a l’Estat garantir els drets de la dona i la igualtat d’oportunitats , a més de promoure la ” paritat en les assemblees electes ” .

La Llei Fonamental incorpora les llibertats d’expressió , associació , vaga , el lliure accés a la informació i el conjunt dels drets humans recollits en moltes constitucions europees . La pena de mort no ha estat, però , derogada .

Share This:

Comments are closed.