cultura africana

Alumnes seguint el ritme dels tambors

El passat dimecres 24 de maig va haver-hi un taller de música africana a la sala d’actes,van venir quatre homes d’origen Senegalès a parlar una mica dels seus instruments i de com els elaboren, va estar destinat als alumnes de 3r d’ESO de l’optativa de música.

Van parlar principalment del Sewreba que és basicament un tambor del nord del Senegal compost amb material natural la fusta d’un arbre mort o  pell. Un altre instrument també tradicional és un tambor anomenat Djembé que significa “quedem tots”, és del sud del Senegal(Casamance), està compost per pell de vaca i una corda molt llarga que el rodeja.

Músics fent una petita demostració del ritme

Quan es fa servir aquest instrument que és en ocasions especials com en els naixements, cerimònies de noms de bebés, casaments i altres, sembla ser que en aquestes ocasions els instruments parlen i quan comencen a sonar convidem a tots els pobles propers a celebrar la festa amb ells, fins i tot quan dues persones estan enfadades aquell dia surten a ballar juntes, es perdonen i es donen la mà.

Desprès de fer una petita demostració de com sonaven aquests tipus d’instruments van passar a l’instrument de corda més important de l’oest de l’Àfrica, la Kora.

És un instrument que és construeix a partir d’una carbassa gran tallada per la meitat, amb una coberta de cuir per aconseguir la caixa de ressonància, es podria dir que és l’avi de la guitarra.

la Kora acompanyada dels diferents tambors

Els músics de kora, han provingut històricament de famílies de “griots”(trobadors) que passen el seu art als seus descendents i també de les tribus mandinga, griots és sinònim de trobador però que a la vegada també fa de joglar ja que són ells mateixos qui expliquen les llegendes. Amb aquest instrument va finalitzar el taller, els van fer ballar al ritme dels tambors,els alumnes diuen que s’ho van passar molt bé i que va ser una bona experiència.

Share This:

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Comments are closed.