Puig i Cadafalch investigador cultural

Retrat de Josep Puig i Cadafalch

Josep Puig i Cadafalch va nèixer el 1897 a Mataró i morí en el 1946 a Barcelona. Per això, es commemora el seu 150è aniversari amb diverses activitats a Mataró. El Museu de Mataró, ha inaugurat una exposició sobre la seva obra d’investigació cultural.

Conegut principalment com a arquitecte modernista, va ser en realitat molt més que això: polític, historiador, arqueòleg, urbanista, dissenyador d’exposicions… un home de lletres, en definitiva, que, amb diversos llenguatges, va contribuir a un únic i mateix projecte: la construcció de la Catalunya contemporània.

La casa Coll i Regàs, obra de Josep Puig i Cadafalch al carrer Argentona de Mataró

El van nomenar doctor honoris causa per les universitats de Barcelona, la Sorbona, Friburg, Toulouse i Harvard, on va fer classes, tant en la seva faceta d’arquitecte com en la d’historiador de l’art, especialment d’art romànic i gòtic.

Va ser president de la Mancomunitat de Catalunya entre 1917 i 1923, quan el cop d’estat de Primo de Rivera va revocar la institució catalana. Durant aquesta etapa va impulsar l’ensenyament -amb l’Institut d’Educació General-, l’agricultura, la xarxa viària, a més de projectes culturals com la recuperació de les excavacions arqueològiques d’Empúries. Va haver d’exiliar-se durant la Guerra Civil entre 1937 i 1942.

Destaca també per la seva prolífica obra escrita. L’any 2006 es va recuperar el seu arxiu professional i polític, amb nombrosos dibuixos, plànols i  dissenys  que havien estat cinquanta anys amagats a les golfes de la seva casa al carrer Provença de Barcelona, fons que ara custòdia l’Arxiu Nacional de Catalunya. 

Share This:

Tags: , , , ,

Comments are closed.